ACT Tankar och funderingar

Frågor som jag saknar svar på!

28 september, 2019

”Har vår jakt på självständighet gjort att medmänsklighet har minskat?”

Jag har massvis med frågor som jag saknar svar på. Frågorna är inte enkla men otroligt viktiga för mig och säkert för många fler.

Frågorna ställs med all ödmjukhet för även jag är en del av dagens samhälle. Jag har också bidragit med min del i att samhället är som det är. Jag vill också ha mer och mer. Gärna bli miljonär så jag kan leva ett, som man tror, bekymmersfritt liv? Om det nu är så?

 • Vad är det som gör att vi hela tiden måste spara pengar på välfärden?
 • Vart tar alla pengarna vägen?
 • Hur kan man spara pengar på barnomsorg, äldreomsorg och vården?
 • Är inte det grundläggande för ett fungerande samhälle?
 • Hur kan det komma sig att det som redan har så mycket pengar får ännu mer?
 • Hur förklarar man det?
 • Hur kan den som redan har så mycket förklara att de behöver mer på bekostnad av grundläggande?
 • Hur kan försäkringskassan behandla sjuka på det vis som dem gör? Statistik före medmänsklighet?
 • Hur kan spelbolagen få ett sådant utrymme i samhället? Snacka om dubbelmoral när det gäller beroende: Vad håller vi på med?
 • Hur ska elen räcka till alla elbilar? Var är miljötänket där på lång sikt? 
 • Varför ser man inte till att ha fungerande tåg och järnvägar istället?
 • Varför hånar man människor som vill göra förändring? Tänker på Greta Thunberg? Gör något själv istället av den energin som gagnar samhället! Vad vinner man på hån?
 • Vad skulle hända ifall vi hjälpte varandra även om vi inte tycker om varandra? Respekterade varandras olikheter?
 • Hur ska det gå för våra barn och barnbarn när samhället hela tiden målas upp med de mörkaste färger?
 • Finns det inget som är bra?
 • Varför syns inte det som fungerar mer?
 • Hur kan det finnas mobbing?
 • Vad ska hända med vår pension?
 • Och var har alla pengar som jag lagt på skatt tagit vägen?

Mina frågor tar nog aldrig slut. Jag kan fortsätta i evighet att fundera på vart vi är på väg? Men finns det inget som är bra! 

 

Ibland pratar vi om att det var bättre förr! Visst fanns det saker som var bättre förr, helt klart! Det finns saker nu som är helt klart bättre än förr. Sanningen är att människor led även då fast av andra orsaker men även av samma orsaker.

Medellivslängden var lägre och mycket lägre ju längre bak i tiden vi går. Folk jobbade ihjäl sig även då. Barndödlighet var hög. Barn led även då. Människan led även då? Människan var människa även då?

Det jag kan tänka är att vi borde nog ta ett litet steg bakåt, inte rusa så mycket framåt. Vi hinner inte riktigt med. Jag skulle ändå, trots allt som inte är bra idag, lyfta mer det som är bra. Vi måste kunna ge oss själva och våran framtid hopp om att människan är klok och vill gott!

Jag har träffat och träffar många fantastiska människor. Ingen är perfekt! Alla är människor. Jag tror att vi behöver tända lite småeldar här och där bara genom att vara medmänsklig så gott vi kan.

Jag och du är viktig, alla våra medmänniskor är viktig. Jag kommer aldrig att förstå mig på alla människor eftersom det finns så mycket ondska och elakheter. Mycket som händer kan man aldrig förstå och inte heller acceptera.

I detta behöver jag hitta en mening med mitt liv. Hitta det som jag tycker är viktigt. Det är min övertygelse. Det är så lätt att dras med av hopplöshet. Vi behöver varandra och oss själva, inte att förglömma!

Även om man känner sig hjälplös och tycker att det är svårt att göra något mot det som är fel så kan man alltid tända småeldar. Tända småeldar är kanske det som gör att man inte drunknar i allt som känns hopplöst.

Vem vet vad som händer ifall var och en försöker göra så gott det går!

Till mig kommer denna fredssång från 1950 talet av Ed McCurdy, svensk text Cornelis Wreeswijk.

I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut
Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut

Jag drömde om en jätte sal, där stadsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut, och reste sig och sa:

”Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär
Och ingen känner längre till, det ordet militär”

På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog
Och alla drack varandra till, och dansade och log

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut
Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut

Only registered users can comment.

 1. Så bra skrivet, ibland känner man sig så liten i det stora som känns övermäktigt. Då sätter vi nog skygglappar på oss. Men att tända småeldar, JA!

  1. Hej Linda! och tack för att du tyckte att det var bra skrivet. Jag tror att det är viktigt att förstå att det är svårt att förändra allt som man vill förändra. Däremot kan man göra mycket ändå och vem vet kanske småeldarna blir en stor brasa till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.