Tankar och funderingar

Att samla kraft när björken tappar sina löv

12 oktober, 2019

När jag var på utbildning i helgen så fastnade en vacker bild och tanke i min hjärna. En bild som Jana (läkare i TKM) delade med sig av. Jag tycker om att referera till naturens skeende och mitt eget liv. Det känns så självklart.

Såg lite konstigt ut att skriva helt naturligt! Naturligt att referera till naturen! Så det kan bli!

Symboliken som hon delade med sig av var att när björken tappar sina löv betyder det inte död och bedrövelse. Björken använder hösten och vintern till att lagra sin energi, tar energin inåt, tar tillvara kraften och då visar trädet upp sig utan all grönska och utan alla sina vackra höstfärger. Bara sina kala vackra grenar som både sträcker sig upp mot himlen och ner mot jorden.

Björken samlar kraft för att återigen kunna visa upp sin grönska när våren kommer. Vilan är nödvändig – utan vila ingenting kvar till nästa vår.

Vi får försöka liksom björken samla vår energi under den mörka och kalla perioden för att sedan orka stå i blom. Gå inåt, utforska, lära känna sig själv, bara vara, vila och spara vår ork. Inte börja att anklaga sig själv för att man inte hinner utan börja med att ta några andhål i vår vardag. Vi FÅR!

Vi behöver vila för att få energi. Oftast hyllar vi våren och handlingskraften. Det är enkelt att ta det positivt när våren och solen bryter fram igen och det ska vi göra. Vi kanske bara ska komma ihåg att uppskatta vilan, mörkret, när vi får vila och eftertanken lika mycket. Lika mycket och på olika sätt. Vi behöver båda!

Det som gick upp för mig när jag gick med min hund idag var att när björkarna tappat sina löv så förändras utsikten. Plötsligt ser jag hur gläntor öppnar upp sig – hur utsikten träder fram ännu mer – bergen och vattnet. En period innan snön lägger sitt vita täcke på träd och buskar.

Det är lätt att andas och luften är klar och kall.

Kan det vara så att ifall vi vågar, liksom björken, vända oss inåt under perioder få nya insikter – se oss själva på ett klarare och tydligare sätt. För att sedan ge av vår energi och skapa gröna oaser runt omkring oss.

Kan det vara så……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.