Äntligen igång !

Äntligen igång!

29 augusti, 2019

Så roligt att äntligen få börja skriva i bloggen. Tusen tack, Linnea, på Argentis för din hjälp och ditt tålamod att visa mig hur det fungerar. Jag får börja lite trevande. Göra mina misstag och lära mig. Jag tycker att det är väldigt givande och intressant att göra hemsida och blogg. Jag är faktiskt riktigt stolt över mig själv som efter 2 1/2 år äntligen har kommit igång.

Var inte ängslig över att prova något nytt, något som du har önskat att göra. Det kan inte mer än bli fel och då får vi träna på att börja om och inte klanka ner på oss själva. Varför ska man göra det? Man får skaka av sig om det inte blir precis som man tänkt och rikta in sig på orsaken till varför man gör det. Det är via ”guppen” som vi lär oss att gå och bli uppmärksam. Ha lite överseende med sig själv. Jätteviktigt!

Tänk på barn hur självklart de tycker att de klarar allt. Förmodligen är det för att de ska lära sig nytt. Vi får lära oss nytt hela livet. Prova nya saker hur gammal vi än blir.

Jag kommer att skriva om vad jag tycker är hälsa och välmående. Det blir garanterat en del filosofiska tankar kring naturen, om vad hälsa och välmående är utifrån min synvinkel. En hel del av mitt “tänk” är grundat i ACT (Acceptment and commitment therapy (or training). Det upptäckte jag när jag hittade boken, Tid Att Leva. Nu är jag utbildad gruppledare inom ACT – Att hantera stress och främja hälsa.

Jag håller i yinyoga & restorative yogagrupper och det finns ett sådant otroligt djup i yoga och denna form av yoga. Vi slappnar av i musklerna och passivt stretchar/påverkar fascia (bindväv). En levande vävnad som det forskas mer och mer om och som har stor betydelse för vår hälsa. Dess funktion för kroppen förklaras mycket bra av naprapaten Rebecca Carlowitz i en blogg av yogobehttps://yogobe.com/se/blog/fascia-mystiskt-ovarderligt-natverk .

Mindfulness, att vara här och nu – i det som är, utan att förändra är även en stor del av yinyoga & restorative yoga. Tradionell kinesisk medicin (TKM) har också en stor del i denna yogaform. Kommer bland annat från Qiqong och påverkar energibanor (meridianer) i kroppen som vid akupunktur. Vilket i sin tur påverkar inre organ.

Restorative yoga är en underbar form som bara handlar om att vila, bädda in sig i kuddar och filtar och bara vara. Vi påverkar de parasympatiska nervsystemet som enkelt förklarat står för lugn & ro. Hela kroppens lugn & ro system påverkas. Avslappning, slappna av i muskler och bara vara gör att kroppen får möjlighet att hitta sin egen självläkning och balans. Så bara där i avslappning sker det mycket i kroppen.

Viktigt att inte förväxla med att det alltid är skönt och behagligt. Har man varit stressad och sprungit ifrån sin kropp och hjärna så kan det hända att man upplever det väldigt tungt och besvärligt att stanna upp. Helt naturligt och inget konstigt i det. Blir det för jobbigt och tungt så får man backa. Vi bär på så olika tunga ryggsäckar. Vi är alla så speciella. Vi får lära oss att lyssna och ha medkänsla med oss själv.

Vad jag vill säga är att det finns otroligt många hälsofördelar med yinyoga & restorative yoga och ACT. De är fantastiska verktyg för att vända trenden av psykisk ohälsa.

Det blev mer skrivet än vad jag tänkt i mitt första blogginlägg. Det får bli som det blir………..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.