Övningar Restorative yoga

Restorative yoga (återhämtnings yoga) – en skön ställning

29 augusti, 2019

Hösten närmar sig med stormsteg och jag myser. Ja, jag tycker om hösten. Får känslan att börja om igen. Ibland kan det visserligen bli övermäktigt med alla rutiner som fyller livet igen efter lata dagar – det till trots så trivs jag.

Jag läste en artikel i unionens facktidning, Kollega. Artikeln handlar om en man mitt i livet som ändrade på sin livssituation efter en olycka och erfarenhet av att ”gå i väggen”. Han använde ett uttryck som jag fastnade för och som jag ofta har gjort och fortfarande gör, fast mycket mindre. Han arbetade från nio till fem och längtade bort tiden. Han längtade till helgen eller semestern – skulle han leva som han ville. Tänkvärt! Nu ”längtar” han ingenstans, han är på rätt ställe i livet och upplever varje dag.

Jag tränar på att vara i den tid som är NU och vill dela med mig av en yogaställning som jag tycker ger mig bra träning på att vara i den tid som är NU. Dessutom ger jag kroppen möjlighet att slappna av. Lastar av nedre delen av kroppen så rygg och knä avlastas och lugn & ro systemet (det parasympatiska nervsystemet) aktiveras. Jag får ny ork! https://sv.wikipedia.org/wiki/Parasympatiska_nervsystemet

Benen mot stolen

Jag gör det väldigt enkelt, lägger mig i sängen och låter benen vila mot en pall. Lägger gärna en kudde under ländryggen. Man kan också rulla en filt under nacken som stöd och gärna en sjal eller filt över pannan som hänger ned över ögonen. Händerna vid sidan om kroppen och handflatorna uppåt.

Sjunk ned i underlaget, ta några djupa andetag gärna genom näsan och följ, känn andningen. Är du stressad, svårt för att slappna av så låt det bara vara så. Helt naturligt. Ligg kvar andas gå gärna igenom kroppen från topp till tå – känn hur det känns. Stanna i minst 10 minuter.

Lyssna gärna på lugn musik eller på någon som leder i avslappning eller i mindfulness. Jag rekommenderar varmt Magdalena Mecweld http://www.yin-yoga.se/meditation-15-min-kropp-och-andetag-med-magdalena/ eller Fredrik Livheim https://xn--jaghrnu-8wa.se/ eller låt det bara vara tyst.

Rekommenderas också att göra på arbetsplatsen, i skolan, när man har möjlighet att gå ifrån en stund. Du tankar ny energi. Ta en stol, fåtölj, soffa, ja allt som det går att lägga upp benen mot. Täck över ögonen, ta kuddar, filtar allt som finns som du kan omhulda dig med. Och bara var.

Tio minuter under dagen kan faktiskt starta en ny resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.