Kategoriserad Tankar och funderingar

Våga släppa kontrollen ibland!

18 mars, 2020

Ja, vad ska man skriva. Jag kan inte skriva – känn ingen oro och rädsla – oro och rädsla är en självklarhet när världen vi lever i och gärna tror är konstant gungar till. När tryggheten förändras.

Jag upptäcker när det svajar vilken otroligt trygg värld som jag har lever i. Min verklighet är så.

Självklart har människor jag älskar försvunnit. Jag har förstått att inget varar för evigt. Att man kan bli sjuk av för mycket att göra och för mycket krav som man sätter på sig själv. Och att man aldrig blir densamma mer. Det är erfarenheter som förändrar och som även förstärker livet. Erfarenheter man får oavsett om man vill ha dem eller ej.

Livet gör fruktansvärt ont ibland och livet gör en fantastiskt lycklig ibland. Utan lycka ingen smärta!

Människan är fantastisk på att utveckla, förändra, förbättra, försämra, förstöra, döda, rädda liv, hata och älska.

Livet är både säkert och farligt. Bara att leva är livsfarligt. Det finns inga garantier för någonting och detta kan skapa en otrygghet som skapar panik och ångest. En osäkerhet som kanske förmörkar hela livet eller stora delar av livet.

Livet kan vi bara kontrollera till en viss del. Vi kan göra vårt bästa utifrån de förutsättningar som vi har. Låter det skrämmande?

Låt mig vända på det. Eftersom vi inte kan kontrollera livet till fullo så låt oss leva det liv vi har fått till fullo. För vet du att vi FÅR det! Vi kan inte ha full kontroll så våga släppa kontrollen åtminstone ibland och se vad som händer.

Vi behöver inte vara perfekt! Vi behöver inte ha det finaste prylarna. Vi behöver inte vara miljonärer innan vi kan leva det liv vi vill ha. Livet är här och nu. Just nu! Inte imorgon och inte igår. Våga ta steg som inte alltid är säker. Oftast finns tryggheten under fötterna även om du inte ser det på en gång. Och skulle stegen sjunka ner, kanske falla så går det att ta sig upp igen. Våga tro det! För om jag skulle falla så har jag möjlighet att ställa mig upp och prova på nytt!

Var orolig och var rädd så att vi förståndigt kan hantera vår värld just nu. Jag ser oro och rädsla som ett hjälpmedel. Vad skulle hända utan den?

Panik däremot kan stjälpa!

Det finns så många åsikter om hur vi ska hantera den pandemi som världen drabbats av. Sanningen är att ingen vet säkert. Sanningen är att människan ändå har den kapaciteten som behövs för att hantera denna situation. Bara vi vågar ha tillit till livet! Jag väljer att tro på den jag tycker låter klokast. Hela situationen är ny för alla. Jag tror att det kommer att komma något gått även ur detta. Men även lidande!

Jag tror att bäcken kommer att bryta nya friska fåror! Fast inte bara med lätthet.

Glöm inte att göra saker som du mår bra av. Det hjälper. Våga släppa kontrollen ibland. Våga tro att det löser sig. Det ger dig ro en liten stund och ro behöver vi för vi kan aldrig veta något säkert hur mycket vi än försöker.

Den välkomnande stigen

Den tomma stigen välkomnar dig,

doftande av gräs och små blommar,

stigen genom risfält,

som ännu bär spår av din barndom

och doften av din moders hand.

Gå ledigt, rofullt.

Din fot rör jorden djupt.

Låt inte dina tankar dra iväg med dig,

kom tillbaka till stigen varje ögonblick.

Stigen är din nära vän.

Hon ger dig

sin trygghet

och sin ro.

                                    Thich Nhat Hanh

                                    Ur ”Varje steg väcker svalkande vind”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.