Tankar och funderingar

Tankar under en promenad

7 september, 2019

Jag tänker ta en av våra hundar och gå en låååång promenad innan regnet börjar att ösa ner. Det är alldeles stilla och lugnt. Inte ett enda sus i träden hörs. Ett lugn börjar att fylla mina lungor och sinne. En perfekt dag för en promenad.

Promenerar runt Vaukaströmmarna, en spångad och vacker sträcka genom tjock gammelskog och över små vattendrag. Jag möter både fiskare och joggare. Det finns all tid i världen för att hälsa och säga några ord till varandra. Så skönt!

Mina tankar börjar att formulera meningar. Något som jag verkligen har funderat lite hit och dit på är hur jag ska formulera mig för att kunna förklara vad yogan betyder för mig.

För mig handlar inte yoga om religion. Visst den används inom hinduism, buddism och säkert inom andra filosofier och religioner. Jag vet att jag är inne på ett känsligt ämne där det är viktigt att var och en kommer fram till det man tycker och anser.

I yogan tycker jag att jag möter alla mina mänskliga behov. Yoga betyder ju förening av kropp och själ.

Själ för mig är både mina tankar, känslor och min tro. Vem är jag? Vad tycker jag är viktigt? Vad vill jag? För mig handlar det inte om att hitta ett evigt liv eller att jag ska bli felfri och befriad.

Det handlar om att lyssna på mig själv med vänlighet och ha en tillit att jag kan prova mig fram till vad jag mår bra av. Ha en förtröstan på mig själv att det jag gör är rätt och riktigt. Att min tro på livet är rätt väg för mig. Jag vill inte missa min “ledstjärna” det jag tycker är viktigt. Vi vet inte allt så vi får vara ödmjuk inför livet och det som är.

Jag tycker om ordet lagom, varken för mycket eller för lite. En form av detta kan man finna i daoismen. Man pratar om medelvägen. Jag tycker att synsättet är intressant men det betyder inte att jag kan referera till allt som daoismen står för.

Mindfulness finns i buddismen. Jag är inte buddist för att jag vill leva här och nu utan att behöva förändra. Se saker som det är. I bibeln kan man läsa ”tänk inte på morgondagen för var dag har nog av sin egen plåga” Att leva här och nu och vara vänlig med sig själv är ett klokt synsätt.

Kärlek, omsorg om sin nästa, respekt för varandra och även för sig själv. Att tänka bra tankar om varandra och önska varandra lycka och välmående finns i många religioner. Jag tror det är för att vi behöver det. Alla människor.

Tänker man efter så handlar allt om mänsklighet. Vi behöver inte blanda in religion i allt. Vi gör det så krångligt. Yoga är ingen religion för mig utan ett sätt jag har funnit som ger mig hälsa. Jag tar till mig det som jag tycker ger mig något.

Kropp för mig handlar om att vi behöver ta hand om oss själva genom rörelse och den mat vi behöver. Vi behöver både motionera muskler och leder, skelett, ligament, nervsystem, hjärta & kärl, hjärna. Vår hjärna som man kommit fram till är mer påverkbar och föränderlig (plastisk) än vad vi tidigare trott. (Inte plastig som jag alltid är rädd för att jag ska säga)

Tänk va mycket vi har kvar att få reda på!

Enligt Yinyoga så påverkar vi även inre organ, matsmältning och mycket mer. Enligt TKM (traditionell kinesisk medicin)

Kort och gott så kan vi inte sära på kropp, tanke och känslor. Allt hör ihop i ett komplicerat landskap där allt påverkar varandra. Precis som naturens kretslopp där allt hänger ihop. Det finns så mycket som vi inte ser som har enorm betydelse för naturens och vår kropps hälsa. Återigen – vi vet inte allt!

I yogan kommer jag åt mycket av detta, beroende på yogaform. Det finns ju ett flertal former mer eller mindre fysiska.

Det jag kan lägga på är en pulshöjande aktivitet några gånger i veckan.

Jag vill skriva en liknelse som jag hittade i boken Yoga, vetenskap och fakta. Den handlade om myror och elefanter. Jag vill ändra den till myror och älgar (skogens konung).

Ofta när vi vill göra en förändring börjar vi att se ”älgen” vi vill att saker ska ske snabbt. Vi vill se en stor förändring direkt. Vi ser inte hur ”myrorna” tar barr för barr och lägger i stacken så den blir stor. Tänk om vi var som myror och tog lite barr varje dag. Då skulle vi göra 365 förändringar per år. Visst myran får streta, vi får se det som små steg åt gången.

Börja att äta en frukt, grönsak om dagen. Blir många frukter på ett år.

Att varje dag sätta sig på en stol med fötterna i golvet, ryggen rak, ta tre djupa medvetna andetag och under fem minuter följa dina naturliga andetag oavsett hur stressad du känner dig. Ger dig små steg mot förändring och en större medvetenhet om hur du fungerar som människa. Bara tanken att du medvetet gör det skapar förändring.

Varför säger vi att vi har en smal stig att gå på? När vi i själva verket har många stigar som vi kan välja. Eller en bredare väg att gå?

Allt är föränderligt och vi kan göra många val. Det finns mer än ett som är rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.