ACT Tankar och funderingar

Kunskap + insikt = lyckorus

22 oktober, 2019

Alltså jag kom på att kunskap är för mig detsamma som lyckorus. När kunskapen blir till insikt, när pusselbitarna passar, så får jag en bubblande känsla i kroppen.

Nya upptäckter kan vara både stora och små. Häromdagen upptäckte jag att det växte lärkträd längs en stig som jag gått i ungefär 30 år. Insikten ramlar ner och sätter sig fast.

Bli bara inte lurad här för insikten förändras också, insikten kanske djupnar eller byts bort mot en annan upptäckt på stigen du vandrar. Tänk om man vågar vara mer öppen för livet! Vad skulle kunna hända?

Jag fick ett fritidsintresse idag. Jag upptäckte att mitt stora fritidsintresse är att utforska hur människan fungerar mentalt och hur vi kan påverka vårt mående genom kunskap och insikt. Waow! Jag som tänkt att jag inte har något större fritidsintresse har upptäckt att jag har ett otroligt intressant, tycker jag, fritidsintresse som egentligen har följt mig hela livet. Jag har bara inte insett att detta ämne ger mig lyckorus när jag upptäcker nya saker. Dessutom får jag arbeta med mitt stora fritidsintresse och bara fördjupa det mer och mer för varje dag som går.

Jag är faktiskt stolt över mig själv. Var även du stolt över dig själv. Du FÅR!

Jag upplever det som om forskningen idag är på en rejäl uppgång när det gäller hur vår hjärna fungerar. Bakomliggande orsaker till mycket lidande. Och när jag får kunskap och insikt så kan jag förändra. Människan är så otroligt komplex och vi kan göra så mycket. Vi har mycket kvar att upptäcka.

Jag är helt såld på serien som dem visar på SvT om Din hjärna. Jag är helt såld på terapiformen ACT. Jag har så mycket jag vill dela med mig av även om inte jag är forskare. Det har forskare redan kommit på.

Självklart ska man vara kritisk och inte köpa allt man hör. Tänk att där har vi också en mycket bra egenskap så länge kritiken får vara lagom, enligt mitt tycke. Jag får helt enkelt lita på mig själv och vara ödmjuk inför olika åsikter. Vi är så lika men ändå så olika.

Enligt forskning och enligt Anders Hansen så finns det ingen personlighet som är den andra lik. Vi har så olika kopplingar i hjärnan. Man pratar om fem olika grundpersonligheter. Jag tror att vi ska vara försiktig med att alltför mycket låsa fast oss vid att vi är just den personligheten vi är så mycket mer komplex och vi förändras hela livet. Det är så mycket som spelar roll.

Upplever du en trygghet i att du är just den personligheten, jamen, var i den tryggheten då. Vi behöver våga lita på oss själva och på vad vi tycker är viktigt i livet. Oj, oj, oj vi har så mycket att upptäcka.

Tänk om det fanns ett ämne i skolan som hette ”livskunskap”. Tänk vad som skulle kunna hända!

Jag tycker så mycket om programserien, Din Hjärna, eftersom den skänker hopp. Jag tycker om hopp, tror på förändringar till det bättre. Serien tilltalar mig och glädjer mig. Människan kan påverka till det bättre och vi har fått det bättre trots att vi lever med vår urtidshjärna.

Lycka är så mycket mer än att alltid må bra. Lycka kan vara nya insikter oavsett hur jag mår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.