ACT Kategoriserad Mindfulness - Medveten Närvaro Motion Tankar och funderingar Utmattningssyndrom

Att sitta i en ”bubbla”

25 november, 2019

Jag skulle bara vilja säga till dig som upplever att du sitter i en ”bubbla” att när du väl fått ett litet hål i skalet så upptäcker du att det finns många val, fler verkligheter och många världar där utanför.

Det finns många ”tryggheter” inte bara den trygghet som du idag befinner dig i.

Jag upplevde när jag befann mig i min ”bubbla” att allt är kört. Livet är inte mer än så här. Jag ska kämpa in i det sista på det arbete som jag befinner mig. Kan även vara i andra situationer. Vi tror att det bara finns en värld och en verklighet.

Vi kanske är dåliga på att prova olika vägar. Speciellt när vi blir äldre. Det kanske ligger något i att man efter ett visst antal år ska byta arbetsplats för att utvecklas.

Vad jag har märkt är att det finns chefer som tänker i sådana banor. Att jag ska inte stanna kvar för länge. Och jag undrar om det inte många gånger är en chef som man inte vill ska försvinna. Inte alltid naturligtvis men det ligger något i det.

Det kanske är en person som tänker på sin utveckling, på att utöka kunskap och som just därför är så bra på sitt arbete. De tar hand om sig själv också och orkar då inspirera andra. De lyssnar på sig själv och är snäll med sig själv. De sätter gränser, väljer sina strider, tar hand om sin utveckling, sin hälsa och tar ansvar över sitt liv.

Den stora frågan är egentligen hur man ska få hål på sin ”bubbla”.

Nummer ett, som jag skrivit om i förra inlägget. Snällhet och små små steg.

  • Då låter jag mig själv vila och ger mig själv den tid jag behöver för att ta nästa steg. Bort med alla anklagelser – omfamning istället. Och tålamod! Tålamodet har med träning blivit min vän!
  • Jag börjar röra på mig och motionera. Promenader i skogen är perfekt. Allt i små små steg. Lyssna på din kropp och gör det du gillar. Du får – kom ihåg snällheten!
  • Att göra återhämtning, betyder många saker. Tillåta vila och avslappning. Sitta på en stubbe och andas. Betyder att göra det som är roligt. En hobby – och vara i det man gör. Kom ihåg – DU FÅR! För mig har Restorative yoga & Yinyoga, ACT, mindfulness och naturen haft stor del.
  • Tänka på att det man äter och stoppar i sig påverkar både kropp och sinne. Äta det man behöver. Kan faktiskt gälla både det man stoppar i magen och mentalt.
  • Att träffa vänner och familj- skratta, gråta och bry sig. Träffa människor i olika sammanhang och få nya vänner. Till exempel på kurser där man delar på samma intressen. Så utvecklande och värmande.
  • Mental träning. Träna på det inre intellektet. Söka kunskap för att förändra sina tankar och inse hur vi fungerar och behöver för att kropp, tanke och sinne ska kunna samarbeta. Lära känna sin egen kärna – vem är jag och vad är viktigt för mig? Vad vill jag göra?
  • Våga byta infallsvinklar – hör ihop med mental träning. Till exempel läsa böcker, gå kurser, gå på intressanta föreläsningar, göra sådant som man inspireras av och som utvecklar ens intressen
  • Återigen – var snäll med dig själv, respektera dig själv, lyssna på dig själv. Och kom ihåg att du får börja om och om igen hur många gånger som helst. Den här listan går säkert att göra längre.

Grunden för att se de nya möjligheterna är att röra på sig, att göra återhämtning och att äta bra nyttig mat. Då får man ork till att byta spår, att ge sig själv nya infallsvinklar och att träffa människor. Börja där och bara var utan krav.

Tro bara inte att du kommer att känna dig lycklig hela tiden. Livet handlar om så mycket mer. Vi sörjer, vi är oroliga över dem vi älskar, vi är rädda, vi känner ångest, ilska, glädje – ja allt som går att uppleva mellan himmel och jord. Det är livet!

Däremot kan vi lära oss att hantera livet på ett bättre sätt och det tycker jag är lycka. När insikterna växer om mitt eget liv utifrån mina förutsättningar.

Allt det här gör att jag behöver inte tänka så mycket på mig själv när jag träffar andra medmänniskor. Min avsikt blir att lyssna och se dem jag möter. Det blir naturligt när jag är trygg i mig själv.

Kom bara ihåg att ingen är perfekt och att livet handlar om att lära sig och utvecklas hela tiden.

Var intresserad och nyfiken på dina reaktioner, tankar och känslor – mota inte bort – se lite utifrån med nyfikna ögon både det du tycker om och inte tycker om så upptäcker du nya saker om dig själv.

Var din egen bästa vän – omfamna det sköra och fula. Acceptera dina svagheter och styrkor. Acceptans betyder inte att jag behöver tycka om allt jag ser däremot låter jag det inte ta makten över mitt liv utan jag strävar mot det jag vill ha och låter det som jag inte vill ha finnas med. Det är också en del av mig!

Lika viktigt är det att glädjas och jubla över sina styrkor. Då kan vi glädjas och jubla över andras styrkor. Vi kan även ha överseende över andras brister.

Det ligger mycket visdom i att det är lättare att förlåta andra ifall man kan förlåta sig själv. Allt börjar hos sig själv och smittar över sig till andra.

Min ”bubbla” har spruckit och jag kan se flera olika vägar som jag kan gå. Och jag vet att eftersom jag har stuckit hål i min ”bubbla” så kan även du. Vi har den styrkan som människor. Vi får kraft att söka den hjälp vi behöver för vi vill ta hand om oss själva.

Kraften tar slut ibland, det är mänskligt och vi är människor inga robotar – vi har möjlighet att fylla på den kraften med snällhet och små små steg om och om igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.