ACT Kategoriserad Tankar och funderingar

Vad gör du för att hantera stress?

15 december, 2019

Jag fick en fråga. Vad gör du för att hantera stress? Jag svarade: KUNSKAP!

Vet jag vad jag kan göra för att hantera den skadliga stressen. Ni vet när det bara snurrar på. Så är jag på god väg att kliva av snurran.

Spontant säger jag att lära känna sig själv. Hur man fungerar. Hur tankar och känslor fungerar. Vad kroppen behöver för att må bra. Ni vet att allt påverkar varandra. Äter jag dåligt så påverkar det tankar och känslor i stor grad. Motionerar jag aldrig så påverkar även det kroppen, tankar och känslor i stor grad.

Vilka relationer jag har. Socialt umgänge är viktigt för måendet.

Vad vill jag göra av mitt liv? Vad tycker jag är viktigt? Jag vet så väl när jag skulle sova en natt för några år sedan. Jag fick en sådan ångest och kände mig totalt lurad på livet eftersom jag ansåg att det inte fanns någon mening med livet. Jag fick ta till den kunskap jag hade då till att få ner mina känslor. Andas och försöka släppa tanke och känsla. Inte fortsätta att gräva ner mig och hitta någon lösning.

Lösningen var och är att acceptera att sådana känslor finns som kommer som en ångvält. Det är fullt naturligt. Det är så vi fungerar. Känslorna kan variera under en dag precis som vädret. Mulet på morgonen och soligt på eftermiddagen. Känslorna överfaller mig inte lika ofta. Jag klarar oftast av att genomskåda dem innan de blir till en orkan. På grund av kunskap om vad jag kan göra för att hantera livet.

Jag har insett att känslor och tankar kan man inte problemlösa på samma sätt som mycket annat. Jag tänker och känner. Jag vet om att jag tänker och känner. Det är det där inom en, som vet om att man tänker och känner, som valmöjligheterna finns. Jag kallar det min ”inre kärna”. Jag kan välja förhållningssätt. Jag kan välja hur jag ska agera när jag blir rädd, får ångest, oroar mig och när jag blir glad och lycklig. De är mina följeslagare som vill mig väl och som jag inte vill vara utan. Jag lär mig att agera på det sätt som jag innerst inne vill. Vi får göra det. Det är helt ok! Ibland misslyckas man men vad gör det! Jag lär mig hela livet!

Tankar och känslor är bland annat uppbyggda ur erfarenheter under åren som jag levt. Det är spår som jag skapat ur det som har varit och spår som jag tror att jag aldrig tar mig ur. Det här är en kunskap för mig som ger mig frihet. Jag har alltid kallat mig en grubblare och jag börjar ifrågasätta det. Jag kan surfa på känslorna ibland och leva enligt min önskan om att få leva med lätthet.

Jag behöver inte alltid ta allt så allvarligt vilket gör att jag vill och orkar agera när jag verkligen vill det! Jag väljer. Jag kastas inte bara hit och dit i känslostormarnas hav. Jag seglar istället med siktet inställt på det jag tycker är viktigt och som ger mig mening i livet. För det kan vi och får komma fram till. Vi kan ta rodret i vår egen hand.

Allt det här handlar om kunskap om hur vi människor fungerar. Alla olika på grund av att vi har olika erfarenheter med oss i livet. Hur fungerar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.